Британска компания получи $1 млрд. от САЩ за разработване на ваксина срещу Covid-19

Британска компания получи $1 млрд. от САЩ за разработване на ваксина срещу Covid-19

Британска компания получи $1 млрд. от САЩ за разработване на ваксина срещу Covid-19

Британската фармацевтична компания AstraZeneca получи над 1 милиард щатски долара финансиране от САЩ за разработване на ваксина против Covid-19 в Университета в Оксфорд и заяви, че имат споразумения за доставка за 400 милиона дози, пише Bloomberg.

Компанията е получила парите от Американския орган за биомедицински изследвания и развитие (BARDA) и има капацитета да произведе общо 1 милиард дози. Успешната ваксина се разглежда като ключова стъпка към възстановяване на глобалните икономики след спад, предизвикан от ограниченията, наложени заради пандемията.

Фарма компаниите по света търсят всевъзможни начини за подсилване на производствения си капацитет за ваксини, необходими за бързата борба с коронавируса. Развитието на ваксината в Оксфорд е едно от най-бързо напредващите по света и AstraZeneca заяви, че очаква дозите да са готови още през септември.

BARDA също e осигурила финансиране за френския фармацевтичен гигант Sanofi. Ваксината, разработена от компанията, вероятно ще отиде първо при американците, ако компанията успее да я достави, заяви през миналата седмица главният изпълнителен директор Пол Хъдсън в интервю за Bloomberg. От Sanofi казаха по-късно, че ваксината ще е достъпна навсякъде.

Снабдяването на Великобритания с ваксина ще бъде първият приоритет на AstraZeneca, каза главният изпълнителен директор Паскал Сориот. От компанията обясниха, че работят „за осигуряване на широко и справедливо снабдяване с ваксината по целия свят без печалба по време на пандемията.“

Astra заяви, че ще направи до 30 милиона дози за САЩ до септември и се ангажира да достави 100 милиона дози тази година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ