Диетата, която води до безсъние

Диетата, която води до безсъние

Все повече хора по света страдат от безсъние. По данни на Националната фондация за съня в САЩ около 40% от хората в Америка споделят за симптоми на безсъние всяка година, пише сайтът Medical News Today.

В последно време изследователите обръщат все повече внимание на този факт, тъй като редица проучвания показват, че безсънието е не просто неприятно преживяване, а сериозен проблем, които може да доведе до тежки негативни последствия за здравето.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ, краткотрайният сън и честите прекъсвания на съня са свързани със сърдечно-съдови заболявания, диабет, депресивни състояния и др.

По тази причина специалистите отделят много време в търсене на лек срещу безсънието. За тази цел обаче те първо трябва да разберат какви са причинителите на проблемите със съня.  

Множество проучвания стигат до заключението, че безсънието е обвързано с ежедневната диета на човек.

Скорошно проучване на Колумбийския университет в Ню Йорк установява, че диетата, която е богата на рафинирани въглехидрати, и по-конкретно на добавени захари, е тясно свързана с повишен риск от безсъние.  Или поне това показват данните на 53 069 жени на възраст между 50 и 79 г., които са се записали в за участие в изследването в периода от септември 1994 г. до декември 1998 г.

За да разберат дали има връзка между храните, които ядем, и риска от безсъние, изследователите са анализирали множество различни диети и тяхната потенциална връзка с проблеми със съня.

Ръководителят на изследването Джеймс Гангуиш и неговият екип откриват връзка между безсънието и диетата, богата на рафинирани въглехидрати. Тази диета включва храни с добавени захари като безалкохолни напитки, бял ориз и бял хляб.

Изследователите обаче подчертават, че от анализа не става ясно дали безсънието се дължи на консумацията на рафинираните въглехидрати, или хората, които страдат от липса на сън, са по-предразположени към консумация на сладки храни. Те обаче смятат, че има механизъм, който може да обясни тази взаимосвързаност.

„Когато нивото на кръвната захар се покачва рязко, тялото ни реагира, отделяйки инсулин. Последвалият спад на кръвната захар може да доведе до отделянето на хормони като адреналин и кортизол, които от своя страна могат да възпрепятстват съня“, обяснява Гангуиш.

Не всички храни, които съдържат захар, обаче имат такъв ефект. Плодовете и зеленчуците на вдигат нивото на кръвната захар толкова бързо, колкото храните, които съдържат добавени захари. Това се дължи на факта, че плодовете и зеленчуците съдържат фибри, които водят до по-забавено усвояване на захарите и съответно не са свързани с резки скокове в нивата на кръвната захар.

Проучването подкрепя тази теория, тъй като сред жените, които следват диети, богати на зеленчуци и плодове(но не и плодови сокове), не се наблюдава повишен риск от безсъние.

„Това предполага, че причините за безсъние сред участничките в прочуването се дължат на преработените храни, които съдържат големи количества на добавени захари“, казва Гангуиш

Макар че в проучването са участвали само жени на възраст между 50 и 79 г., изследователите смятат, че откритията от него могат да важат и за мъжете и хора на всяка възраст.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ