Ето как витамин К предпазва от диабет

 Ето как витамин К предпазва от диабет

След близо 15 години на фундаментални изследвания канадски учени идентифицираха нова роля на витамин К и гама-карбоксилирането в бета-клетките и тяхната потенциална защитна роля при диабет.

Откритието на изследователите от университета на Монреал, Канада и свързания с него Монреалски институт за клинични изследвания (IRCM) ще хвърли повече светлина върху механизмите, предизвикващи диабет - заболяването, което засяга всеки единадесети човек на планетата и за него няма лечение, отбелязва изданието.

Изследването обяснява как витамин К помага за избягване на диабета и може да доведе до нови терапии за диабет тип 2.

Витамин К е известен с ролята си при кръвосъсирването, особено при гама-карбоксилирането. От няколко години учените допускат, че витамин К и гама-карбоксилирането имат и други функции.

Няколко предишни изследвания даваха основание за връзка между намаления прием на витамин К и увеличен риск от диабет. Досега обаче биологичните механизми, чрез които витамин К пази от диабет, си оставаха неизвестни.

В изследването си екипът под ръководството на Матийо Ферон установява, че ензимите, участващи в гама-кароксилирането и съответно в използването на витамин К, присъстват в големи количества в панкреатичните бета клетки, които произвеждат инсулина, контролиращ нивата на кръвната захар.

"Известно е, че диабетът се причинява от намаляване на броя на бета клетките или на способността им да произвеждат достатъчно инсулин и това обяснява интереса ни към това откритие", каза Ферон. 

"Успяхме да идентифицираме нов гама-карбоксилиран протеин, наречен ERGP", добави Жули Лаком от лабораторията на Ферон. "Изследването ни показва, че този протеин играе важна роля в поддържането на физиологични нива на калций в бета клетките, за да предотврати нарушения в секрецията на инсулин. Показахме, че витамин К чрез гама-карбоксилирането има важна роля за изпълнение на функциите на ERGP", каза тя.

За пръв път от 15 години е идентифициран нов протеин, зависим от витамин К, и това открива ново поле за изследвания в тази сфера. 

Изследването е публикувано в Cell Reports.

Източник: Obekti.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ