Защо понякога мозъкът ни се опитва да покаже бъдещето

Защо понякога мозъкът ни се опитва да покаже бъдещето

Защо понякога мозъкът ни се опитва да покаже бъдещето

Собственият ни мозък може да ни покаже бъдещето, когато е нужно да спаси живота ни, заявяват учени.

Нашите мозъци са доста добри в това да попълват празнините, когато става въпрос за перцепция. Често до степен да ни представи ментален филм на цяло събитие, преди то да започне да се случва, пишат колегите от Obekti.bg.

Ново изследване показа, че предсказването на бъдещето от “окото на мозъка” се случва със скорост, много по-голяма от тази в реалността. Вероятно сме получили тази способност, за да компенсираме нашето по-слабо усещане за визуално възприятие.

Участниците в специалното проучване са били помолени да наблюдават пътя на бяла точка върху екран, докато учените от университета Радбауд в Холандия са изследвали мозъците им с ядрено магнитен резонанс.

Първо, участниците са гледали една и съща анимация 108 пъти. А после - случайни поредици от 24 различни движения на точката.

Резултатите показали, че ние имаме начин да визуализираме доста бързо относително прости движения, като например топка, която лети към главата ни, за поне половината от времето, което е необходимо на събитието, за да се случи реално. 

Източник: Science Alert

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ