Не си почиваме пълноценно,твърдят специалисти

Не си почиваме пълноценно,твърдят специалисти

Не си почиваме пълноценно,твърдят специалисти

Анкета, проведена сред 18 хил. души от 134 държави, на Даръмския университет, Великобритания, установи, че хората в наши дни се нуждаят от повече почивка. 32% от респондентите смятат, че им трябва по-дълга почивка от средностатистическия човек, а над 10% са били на мнение, че могат да минат и с по-малко почивка.

Средно най-малко почивали млади хора с високи доходи. Липсата на достатъчно почивка се чувствала най-остро при хората, които се занимавали с гледане на деца, на болни или възрастни хора, а също на лица, които работят на смени. Според учените почивката е не само сън. Отмората има физически, психологически и духовни компоненти, информира Zee News.  

По-рано друго изследване показа, че медитацията и отпуската помагат при справяне със стреса. В проучването участвали 94 здрави жени на възраст от 30 до 60 години. Те прекарали отпуската в Калифорния, като част от тях медитирала, друга – не.

Специалистите наблюдавали промените в 20 000 техни гени, взели и кръвни проби, а също анкетирали участничките в изследването. Резултатите показали, че у всички жени са станали генетични промени, съществено се активирали гените, свързани с реакцията на стрес и с функциите на имунната система.

Отделно при медитиращите жени равнището на стрес и депресия оставали ниски много по-дълго време в сравнение с участничките, които просто отмаряли.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ