Особености на японската кухня

Особености на японската кухня

Ако изключим сумистите, които поддържат масивно телосложение със специални диети, не можем лесно да се сетим за пример за японец с наднормено тегло. Каква е спецификата на японската кухня, която позволява да се пази фина линия? Ориз, риба, зеленчуци, туршия - това са някои от основните елементи, които присъстват в японската диета, посочват редакторите на INSIDER.

Ето и други особености на японската кухня:

Японските порции са по-малки. Основното ястие обикновено е малка купичка с ориз, придружена от риба или растителен протеин като тофу или боб, супа, туршия или друго ястия от растителен произход. Дори световните вериги за бързо хранене се принуждават да адаптират порциите си към японската култура на хранене. 

Традиционната японска диета се характеризира и с голямо разнообразие на продуктите. Новите изследвания от февруари 2018 г. в списание Nutrients очертават значението на баланса и разнообразието в традиционните японски ястия. Оризът, рибата и зеленчуците основите на японската кухня, но освен тях в менюто присъства и богато разнообразие от други продукти, които се сменят според сезона.

Рибите и растенията са най-големите източници на протеини в японската диета, а животински продукти като месо и млечни продукти са слабо застъпени в традиционните японски диети. Вместо това се набляга изключително на риба и растителни протеини, включително тофу и различни видове боб, които са много по-добри за сърдечно-съдовата система.

Зеленчуците и плодовете заемат по-голямата част от ежедневната порция в Япония.

Японските ястия съдържат предимно свежи продукти, коити са в изобилие в родината им, а не преработени, замразени или опаковани. Приготвянето на храна от нулата винаги носи само предимства във всички култури - това означава повече пресни съставки в храната. 

Здравословното традиционно приготвяне на храна е изключително застъпено в училищата, за да се предодврати детското затлъстяване.

Японските ястия предлагат също и добра хидратация. Японците не пият вода с храната си, но приготвят много супи, рибни и зеленчукови бульони.

Десертите в Япония се консумират рядко и те не са много сладки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ