Повече желание за борба и по-малко паника: Грип vs. коронавирус

Повече желание за борба и по-малко паника: Грип vs. коронавирус

Повече желание за борба и по-малко паника: Грип vs. коронавирус

В разгара на световната паника, породена от коронавируса в Китай, статистически данни от Световната здравна организация ни показват, че далеч по-сериозни поводи за притеснения би трябвало да имаме при емидемии от най-обикновен грип. Годишно по време на грипни епидемии умират между 300 000 и 650 000 души, което се равнява на между 800 и 1 200 души на ден. 

Броят на заразените и смъртните случаи растат всяка година с хиляди - нещо, на което като че ли сме свикнали да не обръщаме много внимание.

Какво знаем за коронавируса досега?

При 15% от хоспитализираните заразени с вируса е настъпила смърт, изчислено на база първите приети пациенти по болниците в Китай. По данни на Световната здравна организация, която не се ангажира с никаква точност поради това, че е твърде рано да се правят заключения, смъртността при китайския коронавирус е около 2%. 

И ако направим проста сметка точно около 2% от общия брой заразени вече са починали. Въпрос на време е да разберем дали този процент ще се покачи или пък ще се понижи. Редица експерти и организации прогнозират смъртност между 2 и 4%.

Учени и лекари от целия свят предупреждават, че мутация на вируса може да доведе до сериозен скок на процента на смъртност от заболяването.

Освен това е ясно, че 1 заразен с коронавируса средно заразява още 3-4 души с него.

Интересен пробив при лечението на коронавируса бе направен в тайландска болница, където 70-годишна китайска пациентка бе излекувана с коктейл от лекарства за грип и ХИВ. Това за момента остава единичен случай и не е ясно какъв е механизмът, по който комбинацията от лекарства действа и дали случаят не е изолиран.

Обикновен сезонен грип

Въпреки че обикновеният грип взима много повече жертви всяка година, трябва да се има предвид, че процентът на смъртност при него е много по-нисък (около 0.1%), отколкото при коронавируса в Китай. Освен това трябва да се знае, че причина за настъпване на смърт при обикновения грип, са усложнения, причинени от слабости в организма.

Но докато се паникьосваме от смъртните случаи на коронавируса, десетки хиляди хора умират от усложнения от вирусен грип, който остава по-голям проблем в световен мащаб от новосъздалата се епидемия. Поне все още.

Грипът и настинката са заболявания, които също като коронавируса се причиняват от вирусни инфекции, а не бактериални, и не подлежат на лечение с антибиотици. Възпаленията на гърлото, сливиците, белите дробове, пикочния мехур и други са бактериални инфекции, които подлежат на лечение с антибиотици.

Може ли да лекуваме грип?

Да. Има лекарства, отпускани по лекарско предписание, наречени "антивирусни", които могат да се използват за лечение на грипни заболявания. Те се препоръчват предимно за хора с хронични заболявания, деца, възрастни, при които много по-лесно би възникнало усложнение от грипа, което е и основна причина за смъртността от такъв тип заболяване. Лекарствата са различни от антибиотиците, които се борят срещу бактериалните инфекции.

Повече желание за борба, по-малко паника

Важно е да знаем, че вирусите, включително и китайският коронавирус се предават по капков път или при контакт със заразена повърност, така че маските за лице трудно биха ни предпазили от зараза. 

Колкото и да сравняваме двете заболявания, трябва да е ясно едно - живеем в една постоянна епидемия от вирусни заболявания. В нея смъртта си намират стотици хиляди души годишно. Това не означава, че трябва да подценяваме китайския коронавирус, тъй като за него нито има лечение, нито сме наясно какво точно представлява. Всяко ново нещо ни плаши - такива сме си по природа. Факт е, че с обединение на усилията на учени и лекари по целия свят, ситуацията може да бъде овладяна, без да се създават излишни поводи за паника сред населението.

Автор: Цветелин Димитров

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ