Разхвърляният дом разкрива някои психологически проблеми

Разхвърляният дом разкрива някои психологически проблеми

Чували сте израза „творчески хаос“, нали? Обикновено това е извинението за креативните хора, които са над битовизмите. Или пък за мързеливите… Можете да си направите много изводи за някого по безпорядъка в дома му. Например:

Ако всички боклуци са скрити в чекмеджета, кутии, кашони, пликове и т.н., то на пръв поглед апартаментът изглежда направо чудесно. Стига да не отворите вратата на някой долап или чекмедже по грешка. Тогава рискувате да се стоварят върху главата ви кутии и други подобни. Подобно жилище издава характера на своя обитател – държи да изглежда добре пред другите, да създава добро впечатление, но нещата не са такива в същината си. Обикновено такива хора са прикрити и неискрени.

Ако всичко в дома е много старо и неподдържано, това говори за липса на усилие към подобряване качеството на живот. Представете си дом, в който кранчето капе от години или седи една отчупена плочка в банята, или ви канят да седнете в едно и също захабено кресло. Обикновено хората, които живеят в подобни условия, вярват, че положението е временно. Или са големи оптимисти и гледат на света през розови очила, или не проявяват инициативата да подобрят условията си на живот.

Ако на работното място цари пълен безпорядък, е възможно да става дума за високо самочувствие и духовна незрялост. Тук важи и правилото, че ако вие се оправяте добре в собствения си хаос, то тогава не би трябвало да е проблем. Но, съгласете се, че подреденото бюро прави много по-приятно впечатление и предразполага към спокоен разговор.

Ако мивката, кошът за пране или кофата за боклук са вечно препълнени, говори за постоянно отлагане на неприятните задължения. Да, малко са хората, които обичат да чистят, да бършат прах, да перат простират и т.н., но тези неща така или иначе са част от ежедневието ни. Човек трябва да си създаде рутина, с която да ги върши. Ако постоянно отлагате неприятната работа от днес за утре, това не говори добре за вас от психологическа гледна точка – значи, че сте човек, който си затваря очите за проблемите или е склонен да направи всичко възможно, за да ги заобиколи, но не и да се изправи очи в очи с тях.

Ако домът изглежда прекалено стерилен, сякаш никой не живее в него, това не създава чувство на уют. Понякога така изглеждат домовете на работохолиците, които се прибират едва ли не само за да спят като на хотел. Възможно е обаче това да е дом на човек, който очаква някой друг, например бъдещата му половинка, да се появи и да внесе уют в дома му, вместо да приеме, че е сам отговорен за живота си.

Вашият дом е вашата крепост. Мястото, където тялото и душата ви трябва да си почиват. Направете го удобен и приятен за вас самите.

Цветелина Велчева за Obekti.bg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ