САЩ и Канада призовават да не се яде сорт маруля, имало Е-коли в нея

САЩ и Канада  призовават да не се яде сорт  маруля, имало Е-коли в нея

Здравните служители в САЩ и Канада алармираха вчера, че призовават потребителите да не ядат  маруля от сорта "ромен", поради опасност от нова епидемия от е-коли. Американската комисия по храни и лекарства съобщи, че заедно с официални лица от Канада са установили зараза 32-ма души в САЩ и 18 в канадските провинции Онтарио и Квебек, пише Гардиан.

"Не разполагаме с достатъчно информация, за да поискаме доставчиците да спрат с търговията на зеленчука, но призоваваме супермаркетите и ресторантите да не предлагат  марулята от посочения сорт, докато замърсяването не бъде идентифицирано", заяви Скот Готлиб, представител  на комисията по храни и лекарства.

Засега не се съобщава за смъртни случаи, но 13 човека  САЩ са били хоспитализирани, като последният случай е от края на октомври.

"Проследяването на източника на заразена маруля може да бъде трудно, тъй като тя често се преопакова от посредници. Това може да значи, че цялата индустрия е  замесена в една епидемия, дори ако не всички продукти са замърсени. Измиването на марулята, не гарантира, че тя ще бъде безопасна", заяви Сара Сорчер, зам.директор в Центъра за наука и обществен интерес в САЩ.

Бактерията Е-коли е безопасна в повечето си щамове, но понякога може да причини тежки симптоми  като: стомашни спазми, диария и повръщане. Повечето хора се възстановяват в рамките на една седмица, но някои заболявания могат да продължат по-дълго и да бъдат по-тежки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ