Създадоха ваксина за намаляване на "лошия" холестерол

Създадоха ваксина за намаляване на лошия холестерол

Създадоха ваксина за намаляване на "лошия" холестерол

Изследователи от Университета на Ню Мексико са разработили иновативна "ваксина" за намаляване на нивата на "лошия" холестерол в кръвта. Резултатите от проучването са публикувани в NPJ Vaccines.

Новото лекарство е насочено към протеина PCSK9, произвеждан в черния дроб. Той циркулира в кръвния поток и регулира негативно метаболизма на LDL холестерола. LDL или нископлътностните липопротеини са комплекс от белтъци и липиди, които транспортират холестерола от черния дроб до клетките. LDL се нарича "лош холестерол", тъй като се състои от сравнително големи молекули, които се " захващат" за микроувреждания в кръвоносните съдове, прилепват към стените и образуват атеросклеротични плаки. Отлаганията на лош холестерол носят висок риск от инфаркт и инсулт

Учените обясняват, че нивото на PCSK9 в организма е пряко свързано с нивото на LDL холестерола. Новата "ваксина" се основава на използването на неинфекциозни вирусни частици. Молекулите на активното вещество представляват обвивката на вируса, изградена от протеини. Този своеобразен ефективен контейнер от миниатюрни частици PCSK9 прониква в човешкия организъм подобно на вирусите, принуждавайки имунната система да формира силен имунен отговор.

Ваксината вече е показала ефективност при експерименти с мишки и маймуни. Сега учените планират да преминат към тестове върху хора. Изследователите обявиха и намерението си да предоставят на обществеността готова за употреба версия на ваксината. Предполага се, че една доза от веществото (ефективността му продължава една година) ще струва по-малко от 100 долара .

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ