Шиповидният протеин на коронавируса уврежда клетките на сърдечния мускул

Шиповидният протеин на коронавируса уврежда клетките на сърдечния мускул

Шиповидният протеин на коронавируса уврежда клетките на сърдечния мускул

Шиповидният протеин на повърхността му, който коронавирусът използва, за да проникне в клетките на сърдечния мускул, предизвиква и увреждаща атака от имунната система, предаде Ройтерс, позовавайки се на американско изследване.

Въпросният протеин на вируса SARS-CoV-2 взаимодейства с други протеини в сърдечните миоцити, за да предизвика възпаление, съобщиха изследователи в презентация на сесия на Американската кардиологична асоциация.

В експерименти със сърца на мишки, сравнявайки ефектите на шиповидните протеини на SARS-CoV2 и на различен, относително безвреден коронавирус, изследователите са открили, че единствено този на причинителя на COVID-19 предизвиква дисфункция, уголемяване и възпаление на сърцето. Специалистите освен това са установили, че в заразените клетки на сърдечния мускул само "шипът" на SARS-CoV-2 взаимодейства с така наречените TLR4 протеини (Toll-подобни рецептори 4), които разпознават нашествениците и предизвикват възпалителни реакции, предава БТА.

При починал пациент с COVID-19 изследователите са открили шиповидния протеин на коронавируса SARS-CoV-2 и протеина TLR4 както в клетките на сърдечния мускул, така и в други типове клетки. И двата протеина липсват в биопсия на здраво човешко сърце.

"Това означава, че след като бъде заразено със SARS-CoV-2, сърцето ще активира TLR4 сигнализацията", обясняват авторите на проучването от Масонския институт за медицински изследвания в Ютика, Ню Йорк. "Предоставихме директни доказателства, че шиповидният протеин е токсичен за клетките на сърдечния мускул, тъй като директно ги възпалява", допълват изследователите.

Специалистите планират допълнителни проучвания, за да тестват дали и как шиповидният протеин убива клетките на сърдечния мускул.   

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ