Шоколадът - между митовете и фактите
Всеки от нас си търси постоянно повод и извинение, за да се отдаде на шоколада – това сладко и вкусно изкушение.
Какво всъщност знаем за него? И какво е заблуда.
Запознайте се със следните митове и факти:
1. Кофеин
Мит: Шоколадът е богат на кофеин.
Факт: Дори да ви превъзбужда, шоколадът не е богат на кофеин. Количеството на това вещество в 40-грамово шоколадче е 6 мг. Приблизително толкова е и кофеинът и в едно безкофеиново кафе.
2. Холестерол
Мит: В шоколада се съдържат много наситени мазнини, което се отразява зле на нивата на холестерола.
Факт: Стеариновата киселина, която е основната наситена мазнина в млечния шоколад, според проучвания е уникална със способността си да не повишава холестерола.
3. Полезни вещества
Мит: Шоколадът е беден на хранителни вещества.
Факт: Шоколадът е източник на магнезий, мед, желязо и цинк. Също така съдържа полифеноли. Освен това количеството антиоксиданти в един шоколад е равно на това в една чаша червено вино.
4. Кариес
Мит: Шоколадът предизвиква кариес.
Факт: Шоколадът сам по себе си не предизвиква кариес. Кариесът се формира, когато бактериите в устната кухина разграждат захари, в следствие на което се образува киселина. Такава захар обаче се съдържа не само в шоколада, но и в подсладените напитки и в сладките.
5. Главоболие
Мит: Шоколадът предизвиква главоболие.
Факт: Въпреки, че е смятан за причина за мигрени, наскорошно проучване отхвърля всяка връзка между шоколада и главоболието.
Прочетете пълния текст на страницата на Obekti.bg.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.