Наука и Здраве

Учени разработиха нов метод за измерване на глюкозата в кръвта

Учени разработиха нов метод за измерване на глюкозата в кръвта

Учени разработиха нов метод за измерване на глюкозата в кръвта

Нов неинвазивен метод за измерване на нивата на глюкоза в кръвта разработихаз изследователи от Националния институт за наука и технологии в Улсан (UNIST), Южна Корея. 

Иновативната технология включва използването на електромагнитен сензор, който може да се имплантира подкожно, пише сп. "Сайънтифик рипортс", цитиран от БТА. 

Устройството е в състояние да следи минимални колебания в диелектричната константа, дължащи се на изменения в нивата на кръвната захар. Сензорът с размери 15 на 4 мм може да измерва концентрацията на глюкоза в течността, която запълва междуклетъчното пространство.

Разработката няма недостатъците на съществуващите системи за постоянно наблюдение на глюкозата, като например краткия живот, и освен това повишава точността на самия анализ.

Засега устройството е тествано само върху животни. В бъдеще учените планират да разработят биосъвместима обвивка, за да преодолеят реакцията на организма към чуждото тяло за дългосрочна употреба. Това ще избави пациентите с диабет от необходимостта многократно да убождат пръстите си при използваните в момента глюкомери.  

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Три ревизии са открили големи задължения на „Nexo“ по ДДС в България
Обвиниха компанията на най-богатият човек в Азия в „най-голямата измама в корпоративната история“
Дора Стрезова-Николова, изпълнителен директор на „Кока-Кола България“ и екип
Тръмп разкритикува Байдън заради танковете за Украйна и призова за прекратяване на войната
На днешната дата, 27 януари. Рождениците днес
Учебниците от 1 до 12 клас стават безплатни
"Всички губят": Струва ли си демонстрирането на висок социален статус
Гергана Раковска, председател на Фондация на бизнеса за образованието и на National Board for Certified Counselors (NBCC Bulgaria)