Видео игрите правят хората по-умни

Видео игрите правят хората по-умни

Видео игрите правят хората по-умни

Видео игрите подобряват мозъчната дейност и правят хората по-умни. Това показва ново прочуване, публикувано в списание Nature, цитирано от Business Insider.

 До това заключение стигат изследователи от Университета за електронни науки и технологии на Китай в гр. Чънду и австралийския университет "Маккуори", след като откриват връзка между времето, което човек прекарва играейки „екшън видео игри“, и количеството сиво вещество и качеството на мозъчната активност на хората.

В изследването с участвали 27 активни играчи, определени като „експерти по екшън видео игри“ и 30 любители, които играели по-рядко и не постигали особени успехи в игрите. Участниците от групата на „експертите“ били професионални играчи, участвали в национални и международни шампионати по игрите League of Legends и Dota 2.

За целта на проучването учените са изследвали т. нар. „инсуларен кортекс“, зона от мозъка, за която се смята, че отговаря в голяма степен за интерпретираме и разбираме речта, чувствата за вкус и мирис, както и за състраданието и съпричастността.

С помощта на ядрено магнитен резонанс(ЯМР), те са успели да установят, че „експертите“ са имали по-добре развита мозъчна активност и повече сиво вещество в региона на инсуларния кортекс.  

„Сравнявайки експертите по екшън видео игри и аматьорите, ние открихме, че професионалистите имат подобрена мозъчна функционалност и разполагат с повече сиво вещество“, казват изследователите, като допълват, че повишеното ниво на сиво вещество може да допринесе за по-бърз мисловен процес и съответно по-висока интелигентност.

Освен това учените отхвърлят напълно твърденията, че видео игрите имат каквито и да е било негативни последици за мисловните навици на хората.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ