Ягоди и боровинки включват "мозъчен чистач"
Диетолозите отдавна хвалят ягодите и боровинките за букета от микроелементи, които доставят на човешкия организъм. Учените обаче откриха и много важна функция на дребните плодове - те задействат в мозъка ни процес, който изчиства токсичните протеини, свързани с отслабването на паметта и други умствени болести.
Един от факторите, които ни състаряват е постепенното снижаване на способността на организма да се пази от възпаления и увреждане от оксиданти. Така хората стават по-уязвими на рак, дегенеративни мозъчни и сърдечни заболявания.
Добрата новина е, че естествените химикали - полифеноли, намиращи се в плодовете, зеленчуците и ядките, действат като антиоксиданти и противовъзпалителни вещества.
В новото си проучване бостънските учени Шибу Пулоз и Джеймс Джоузеф изследвали функцията на микроглиите, естествените "хигиенисти" на мозъка. Те "изяждат" и рециклират биохимичните отпадъци, които пречат на функцията на мозъка. С нарастването на възрастта микроглиите все по-трудно се справят с работата си и отпадъците се трупат.
Полифенолите от горските плодове играят спасителна роля в този процес. Те регулират и възстановяват нормалната дейност на клетките-хигиенисти.
Прочетете пълният текст на страницата на Obekti.bg.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.