Започва ера без химиотерапия за рака на гърдата в ранен стадий

Започва ера без химиотерапия за рака на гърдата в ранен стадий

Започва ера без химиотерапия за рака на гърдата в ранен стадий

До 70% от жените с диагноза рак на гърдата, могат да избегнат химиотерапията и нейните най-тежки вторични ефекти. Голямата новина, която може да преобърне напълно лечението на заболяването, беше съобщена на годишната конференция по раковите заболявания в Чикаго. Без химиотерапия може да се лекуват и пациентите с рак на белия дроб.

Изключването на химиотерапията може да стане възможно чрез оценка на резултатите от масово използван и в момента генетичен текст и прилагането на хормоналните медикаменти, които се предписват след операция на тумори, отбелязва „Фигаро“.

Според изследването, публикувано в New England Journal of Medicine, генетичният тест, който се основава на 21 гена, анализира много добре риска от рак. "Данните потвърждават, че оценката на риска от рецидив на рака може да пощади жените от ненужно лечение", подчертава водещият автор на изследването нюйоркският онколог д-р Джоузеф А. Спарано.

Сега много от жените трябва да понесат след операцията химиотерапия допълнително към хормоналните лекарства, за да се предотврати евентуалното завръщане на болестта. Според международното проучване обаче, проведено сред 10 000 жени, нивото, над което трябва да се приложи химиотерапия, може да се вдигне без риск за пациентките.

От години се прави генетичен тест на туморите, който предвижда вероятността за рецидиви. Той дава резултат по скала от 0 до 100. Досега химиотерапията беше препоръчване, ако резултатът е над 25. Под 10 не се препоръчваше. Това изправяше жените в сивата зона между 11 и 25 пред дилема. Според новото изследване при жените от тази група, наблюдавани в продължение на 9 години, химиотерапията не би повлияла на риска.

Откритието ще има голям ефект върху лекарите и пациентите, защото ще ограничим токсичните терапии, казва съавторката Кати Албейн, онколог от болницата „Лоуола Медисин“ в Чикаго. Само в САЩ пациентките с рак на гърдата в ранен стадий, които ще си спестят химиотерапията, са около 65 000.

Изследванията чертаят ново близко бъдеще и за страдащите от рак на белия дроб. Ако генетичните анализи на туморите открият мутации, пациентите ще получават медикамента, насочен точно към този вид мутация. Освен това ще се развива и друг тип лечение – имунотерапия. Така ще се избегнат тежките ефекти от токсичната химиотерапия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ