Зимният студ е 8 пъти по-смъртоносен от летните горещини

Зимният студ е 8 пъти по-смъртоносен от летните горещини

Зимният студ е 8 пъти по-смъртоносен от летните горещини

Смъртността през зимата е епидемиологичен факт, който никой не оспорва. „Всяка година регистрираме средно увеличение на смъртността с 9% през месеците от декември до март“, казва Даниел Русо от Висшия съвет по метеорология пред „Фигаро“.

Според статистическо проучване от 2006 във Франция сезонната смъртност през последните 30 години от зимния студ е 8 пъти по-висока в сравнение с горещите периоди.

Опасни са горещите вълни с продължителна жега, а смъртността през зимата започва да се увеличава щом температурите минат под 15 градуса, смятат учените.

Често обвиняваният грип не винаги е причината за зимния мор, въпреки че някои от пиковете на смъртност може да се дължат на периодите с инфекции.

Лекарите смятат, че опасната зона е, когато термометрите слязат около нулата в продължение на няколко дни или седмици. Организмът изпитва затруднения да се съпротивлява на студа. Но хипотермията, пряко свързана с ниските температури, е причина за само 1% от смъртността в студовете.

В действителност студът не убива директно, а утежнява съществуващите патологии като сърдечните болести, мозъчните инсулти, заболяванията на дихателните пътища.

Според статистиката смъртността от тези болести нараства почти линейно с падането на температурите.

Лекарите дават няколко прости съвети, които могат да предотвратят много от случаи с фатален край.

Първият е болните и възрастните да излизат възможно най-рядко от вкъщи през зимата, а когато го правят – да се предпазват добре с топло палто, шапка, шал и ръкавици, да не вдишват пряко ледения въздух. Това всъщност се отнася и за повечето здрави и млади хора.

Вторият е температурата вкъщи да е еднаква в различните помещения. Термичният шок при минаването между топла и студена стая, изисква усилия за адаптиране и консумира енергия, която може да засегне по-крехките организми.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ