Образованието трябва да е неудобно

Желанието за комфортен живот ни пречи да се развиваме.

Това предупреждава авторът на най-популярния блог за маркетинг в света и автор на множество книги в областта, Сет Годин.  

Изглежда, че хората днес прекарват повече време със смартфоните си, отколкото с други хора, а разработчиците на смартфони и приложения полагат всички усилия, за да направят всяко наше онлайн взаимодействие по-удобно.

Удобството продава.

Това е основната движеща сила на нашата култура от 60-те години насам. Ние се съгласяваме, че нещо е по-добро, само ако е по-удобно. Така че се появява прозорецът за поръчки за шофьори в ресторантите за бързо хранене, микровълновата печка, дистанционното управление и 140 символа, за да споделяме мислите си.

Оказва се, че желанието за удобство засяга и много от решенията, които вземаме във връзка с образованието. По-удобно е да се провеждат стандартизирани тестове и да се следват твърди учебни програми, защото тогава няма нужда да се търси индивидуален подход към всеки ученик. И е по-удобно да се предположи, че в образователните курсове за възрастни е достатъчно да се прочетете описанието на нещо, вместо да го направите.

Уви, ние бъркаме удобството от физическото пестене на време с удобство да не се подтикваме да търсим нещо по-добро.

Образованието трябва да е неудобно, защото е свързано с усилията и неудобството, които са необходими, за да можем да стигнем от това, което имаме до това, което искаме да постигнем.

Интернет ни дава повече възможности от всякога и ако сме достатъчно внимателни, можем да използваме това удобство, за да изследваме неудобните места, които знаем, че трябва да проучим.

Може да прочетете тезата, която Годин развива, относно образованието, озаглавена "Спрете кражбата на мечти: за какво е всъщност училището".

А ето и 18-минутното видео, което е малко по-удобно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ