11-годишните момчета най-тормозени в училище

11-годишните момчета най-тормозени в училище

11-годишните момчета най-тормозени в училище

България е сред първите десет държави по индикатор "училищен тормоз" в международното изследване "Поведение и здраве при деца в училищна възраст - 2013/2014 г."

Проучването обхваща 43 държави от Европа, а така също САЩ и Канада. В България то е било извършено сред 4796 ученици от 5,7 и 9 клас в 163 училища, поясни   доц. Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Най-тормозени са момчетата на 11-годишна възраст, сочат още резултатите, оповестени от доц. Василева. Момчетата причиняват тормоз по-често от момичетата - 15 на сто, показват данните. Най-малък е делът на българските ученици от всички участници в изследването, които смятат, че съучениците им са мили и услужливи.

Най-честите оплаквания - сред 36.8 на сто от българските ученици, са изнервеност и раздразнителност, а всяко трето дете се оплаква от лошо настроение.

Продължава тенденцията за висока употреба на алкохол, цигари, сладки храни и напитки сред учениците, отчита още изследването.Всяко трето момиче на 15 години пуши поне веднъж седмично, като делът при момчетата е 21 на сто. Това поставя България на второ място след Гренландия.

В същото време ежедневната физическа активност намалява с повишаването на възрастта на децата.

Тревожни са данните, свързани с първите сексуални контакти, като се отбелязва, че те започват около 14- 15-годишна възраст, каза още доц. Василева, но отбеляза, че сред момчетата по тази тема е възможно да има доза самохвалство. Близо половината от 15-годишните момчета споделят, че са имали сексуален контакт, докато делът на момичетата е 21 на сто. Всяко трето дете посочва, че първият му сексуален контакт е бил на 13-годишна възраст.

Данните за България са стряскащи, коментира доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България и добави, че предстоят разговори с Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, Министерството на спорта за промяна в средата в училище, здравно образование и др.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ