80% от колите ще плащат по-малко за "Гражданска отговорност" при "бонус-малус", разясни КФН

80% от колите ще плащат по-малко за Гражданска отговорност при бонус-малус, разясни КФН

Като елемент от общественото обсъждане на наредбата, с която се въвежда системата "бонус-малус", Комисията за финансов надзор (КФН) вече започна интензивни срещи с браншови асоциации и неправителствени организации. Целта на тези срещи е в режим на диалог да се чуят конструктивни мнения, които да бъдат отразени в окончателния вариант на системата "бонус-малус". Това съобщават в официално съобщение до медиите от КФН.

Опазването живота на българските граждани и намаляване броя на пътнотранспортните произшествия е основната цел пред системата "бонус-малус". Предварителните разчети сочат, че 80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина "Гражданска отговорност", тъй като ще попаднат в бонус-класовете. Под 1% от шофьорите ще бъдат в най-високите класове по малус, които предвиждат оскъпяване с 400%. Същевременно е важно да се посочи, че попадането в този клас най-често е следствие на виновно причинена смърт на пътя.

Комисията за финансов надзор заедно с Министерство на вътрешните работи и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, които също ще трябва да одобрят наредбата, организира на 3 декември 2018 година (понеделник) кръгла маса, на която ще бъдат поканени всички заинтересовани страни, включително и медиите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ