Амнести интернешънъл оттегли най-престижната си награда за правата на човека от лидера на Мианмар

Амнести интернешънъл оттегли най-престижната си награда за правата на човека от лидера на Мианмар

Международната независима организация за защита на човешките права "Амнести интернешънъл" оттегли престижната награда за правата на човека от лидера на Мианмар Аун Сан Су Чи, заради "срамно предателство" на ценностите, които зад  които някога е застанала, пише The Guardian. Това е последната от поредица отличия отнети от Аун Сан Су Чи.

"Амнести интернешънъл" каза в понеделник, че Аун Сан Су Чжи, която е лидер на Мианмар, вече не е символ на надеждата и че оттегля своето най-високо отличие "посланик на съвестта" заради "явното й безразличие" към жестокостите, извършени срещу мюсюлманското малцинство рохинга, сравнявани с геноцид и заради нарастващата нетърпимост към свободата на словото в страната.

Аун Сан Су Чи получи наградата "посланик на съвестта" през 2009 г., докато бе под домашен арест, за ролята си в поддържането на мира и демокрацията. Тя беше описвана като "символ на надеждата, смелостта и непреклонната защита на човешките права" от Ирине Кан, тогавашния генерален секретар на "Амнести интернешънъл".

През септември в Мианмар двама журналисти от Ройтерс бяха осъдени на 7 години затвор, след като направиха опит да разследват клането на малцинствената група рохинга. Присъдите им бяха широко осъдени от някои международни правителства, групи за правата на човека и ООН като грешка в правосъдието и символ на големия спад на свободата на словото в Мианмар.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ