Беларус обвини Светлана Тихановска в тероризъм

Беларус обвини Светлана Тихановска в тероризъм

Беларус обвини Светлана Тихановска в тероризъм

Беларуските власти дадоха ход на процес срещу опозиционната лидерка Светлана Тихановска, обвинявайки я в тероризъм, предаде „Евронюз“.

Главният прокурор на страната, Андрей Швед, обясни, че кабинетът му е започнал наказателно разследване срещу Тихановска, която поведе мащабни протести срещу президента Александър Лукашенко през миналия август, когато той стана президент за шести пореден мандат. Опозицията, водена от Тихановска отказа да признае резултатите от вота, а самата тя бе принудена да избяга в съседна Литва, където продължава да е и до днес.

Тихановска и няколко други неидентифицирани лица са заподозрени в опит да организират експлозии и палежи в столицата Минск и други градове преди няколко дни. През февруари тя обяви, че протестите в страната ще бъдат подновени на 25 март, когато се отбелязва годишнина от декларацията от 1918 г. за независимостта на Беларус.

Масови демонстрации се организират в страната от август насам, когато Лукашенко бе преизбран за шести пореден мандат. Опозицията заклейми вота като подправен, а на улиците в подкрепа на това твърдение излязоха хиляди хора. По време на протестите бяха арестувани над 33 хил. души, много от тях бяха пребити от полицията. Задържани имаше и миналата седмица.

Говорителката на Тихановска, Анна Красулина, обяви новото разследване за неоснователно и отбеляза, че то идва на фона на подновените репресии. „Нуждаем се от незабавен отговор от международната общност за продължаващото насилие“, каза тя.

Опозиционната лидерка вече бе обвинена и в заговор за организиране на насилствени размирици. По-рано този месец Литва отхвърли искането на Беларус за екстрадирането ѝ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ