Без таван за обезщетенията при смърт на пътя за най-близките, предлагат от ГЕРБ

Без таван за обезщетенията при смърт на пътя за най-близките, предлагат от ГЕРБ

Таван за обезщетенията на най-близките роднини - съпруг и съпруга, деца и родители на починал при пътно-транспортно произшествие, няма да има. Остава сегашният режим, т.е. близките доказват болките и страданията си пред съда по скалата от едно до десет, а таванът за разширения кръг роднини да бъде до 5000 лева. Това предлагат от ГЕРБ в Кодекса за застраховането, обяви на брифинг в парламента председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, след като снощи Изпълнителната комисия на ГЕРБ е обсъдила напрежението в страната и исканията на протестиращите.

От август, когато излезе решението на Върховния касационен съд, до 1 ноември са постъпили 300 жалби за 850 души, които търсят обезщетение при средна претенция от 100 хиляди лева, посочи Стоянова и изчисли, че това прави около 100 млн. лв. допълнително от разширяването на кръга роднини в резултат на решението на ВКС.

Ако този таван от 5000 лева за разширения кръг роднини не се случи и остане досегашното положение, това означава допълнителни разходи за застрахователите и те ще бъдат принудени да вдигнат застраховката "Гражданска отговорност", обясни Стоянова.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ