Бивш директор на Fox News е обвинен за връзка с руски олигарх и нарушаване на санкциите

Бивш директор на Fox News е обвинен за връзка с руски олигарх и нарушаване на санкциите

Джак Ханик, бивш дългогодишен директор на Fox News, е обвинен в нарушаване на санкции, като е помогнал на руски олигарх да създаде пропутински религиозен телевизионен канал в Русия. Това съобщава Market Watch.

Пред федерални прокурори 71-годишният Ханик е признал, че през 2013-а е бил нает от руския инвестиционен магнат Константин Малофеев да създаде крайно десни православни телевизионни канали в Русия, Гърция и България. През 2014 г. Малофеев и неговият инвестиционен фонд Marshall Capital Group са включени в списъка със санкции на САЩ за предполагаемо финансиране на събитията в Източна Украйна и анексирането на Крим.

Ханик бе арестуван в Лондон в началото на февруари, където чака процедура за екстрадиция. Обвиненията срещу него станаха известни в четвъртък, ден след като Министерството на правосъдието на САЩ обяви създаването на работна група KleptoCapture, която ще идентифицира и подпомага изземването на активи на санкционирани олигарси.

Джак Ханик, който е американски гражданин, има дългогодишен опит във Fox от създаването ѝ през 1996 г. до 2011 г., когато е освободен, потвърди говорител на телевизията. До 2017 г. той се мести в Москва и работи за Малофеев за създаването на Телеканал Царьград  през 2015 г.

„Константин Малофеев е тясно свързан с руската агресия в Украйна. Санкциите на Съединените щати забраняват на американски граждани да правят бизнес с него. Ханик е нарушил тези санкции, като е работил директно за Малофеев в множество телевизионни проекти в продължение на няколко години”,  заяви Деймиън Уилямс, цитиран от Market Watch. Според прокурорите той е играл водеща роля като последователно е бил председател, генерален продуцент и главен съветник и като такъв е контролирал техническите и производствените решения. Джак Ханик се е опитвал да създаде гръцка телевизионна мрежа и да придобие друга в България (става въпрос за TV7 и ББТ – бел.р.), като е предприел действия, които да прикрият ролята на олигарха в двете сделки. 

„Обвинителният акт, разпечатан днес, демонстрира ангажимента на тази служба да прилага закони, предназначени да възпрепятстват онези, които биха използвали богатството си, за да подкопаят основните демократични процеси“, изтъква прокурор Уилямс . От Министерството на правосъдието на САЩ посочват, че това е „първият в историята наказателен обвинителен акт за нарушаване на санкциите на САЩ, произтичащи от опитите на Русия за подкопаване на демократичните процеси и институции в Украйна през 2014 г.“

Ако бъде признат за виновен, телевизионният продуцент го грози 25 години затвор за нарушаване на Международния закон за извънредни икономически правомощия и даване на неверни показания пред федералните прокурори.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ