България екстрадира Хорхе Арбиза - един от най-издирваните испански трафиканти

България екстрадира Хорхе Арбиза - един от най-издирваните испански трафиканти

България екстрадира Хорхе Арбиза - един от най-издирваните испански трафиканти

България ще екстрадира един от най-издирваните испански наркотрафиканти, Хорхе Арбиза. Той беше задържан във Варна на 17-ти февруари, само пет дни след като у нас беше получено съобщението на европейската мрежа за активно издирване на бегълци, посочва БНТ.

Испанският трафикант е заемал важна роля в престъпна организация, която вкарвала в Испания и в останалата част на Европа големи количества кокаин от Южна Америка, твърдят разследващите. Преди дни Варненският окръжен съд реши да го екстрадира в Испания.

Мъжът се готвел да избяга във Венецуела. За да избегне залавянето си, променил драстично външността си, като качил над 50 килограма.

Арбиза и е на 44 години. Стоял е високо в престъпната мрежа, отговарял е за получаването на кокаина в Испания и за събирането на парите от наркотика. Той е един от десетте най-издирвани хора в Кралството. Задържан е с фалшиви документи за самоличност - установена е самоличността му с дактилоскопски отпечатъци.

Живял е във Варна известно време. Задържан е на 17-ти февруари в центъра на града. Имало е подозрения, че може да пътува въоръжен. Арестът е осъществен от българската полиция. 

Доколкото е упоменато в документите по искането за предаването му, грози го затвор от 13 години и 6 месеца в Испания. В България няма как да бъде съден, защото не е извършил престъпление по българския наказателен закон, коментира Радослав Лазаров - и.д. окръжен прокурор на Варна.

Не е ясно дали Хорхе се е вдъхновил от киното как да промени външността си, за да избегне ареста. Или тепърва киното ще се вдъхновява от историята му. Но планът му е проработил цели 5 години, защото Гражданската гвардия в Испания се опитва да го залови още от 2013-та.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ