Богатите в Белия дом

Богатите в Белия дом

Белият дом разпространи сведения за финансовото състояние на много от висшите си служители - едни от най-богатите хора, работили някога в президентската администрация на САЩ, предаде Асошиейтед прес. Документите дават представа за състоянието им към момента, когато са постъпили на държавна служба през януари към момента, когато са постъпили на държавна служба през януари, но не дава пълни сведения за това как се освобождават от бизнес авоарите си, които може да представляват конфликт на интереси.

Законът не изисква президентът Доналд Тръмп и вицепрезидентът Май Пенс да дават сведения сега за финансовото си състояние. Те ще трябва да го направят едва догодина.

Ето някои данни, до които е стигнала Асошиейтед прес, преглеждайки хиляди страници от разпространените документи.

Джаред Къшнър, зетят на Тръмп, и негов старши съветник, и Иванка Тръмп, неговата съпруга и дъщеря на президента, са се отказали от всички свои компании и участие в бизнеси и са продали 58 свои активи. Но двойката е запазила по-голямата част от собствеността си в сектора на недвижимите имоти. Документи показват, че авоарите им възлизат на поне 240 милиона долара. Къшнър е започнал да разпродава най-проблематичните части от портфолиото си малко след като Тръмп е спечелил изборите.

Един от най-богатите членове на администрацията на Тръмп, като се изключи самият президент, е Гари Кон, който напусна висш пост в банката Голдман Сакс, за да стане главен икономически съветник на Тръмп. Публикуваните за него сведения за доходите показват, че той е получил от Голдман Сакс най-малко 40 милиона долара - дивиденти, лихви, заплата и бонуси. Кон е декларирал и повече от 1 милион долара приходи от Индустриалната и търговска банка на Китай.

Стив Банън - главният стратег на Тръмп, е посочил, че има авоари за между 13 милиона долара и 56 милиона долара, включително влиятелната си фирма за политически консултации Банън стратиджик адвайзърс, която струва 25 милиона долара. Освен това Банън е казал, че е заработил миналата година малко под 220 000 долара като изпълнителен директор на компанията Брейтбарт нюз нетуърк, преди да подаде оставка и да се присъедини през август към предизборния щаб на Тръмп.

Шефът на канцеларията на Белия дом Райнс Прибъс е получил повече от 500 000 долара като заплата и бонуси от Националния комитет на Републиканската партия, който ръководеше по време на трудните първични избори. Спечелил и поне 750 000 долара от изкупуване на бизнес и като партньор в юридическа фирма.

Властите на САЩ обещават да публикуват информация за членове на администрацията, които са печелили в миналото 161 755 долара годишно или повече, отбелязва ТАСС.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ