България

Политика

|

Общество

|

Богдан Петрунов: "Зеленият сертификат" за антитела е абсурден

Богдан Петрунов: "Зеленият сертификат" за антитела е абсурден

"Зеленият сертификат" за антитела е абсурден. Това заяви в ефира на bTV академик Богдан Петрунов. 

"Антителата, които определят дали сте здрав, или болен, са индивидуални за всеки. За мен може да са 100 единици, а за вас може и да са 1000", каза Петрунов. 

Според него е трябвало държавата да наложи локдаун за успокояване на ситуацията с коронавируса, защото при навлизането на "Омикрон" у нас инфекциите с "Делта" и с новата разновидност ще вървят паралелно. По думите му, ваксините ще защитават и от новия вариант на коронавируса, но не в същата степен. 

"Едни 60-70-80% защита са напълно достатъчни. Имайте предвид, че грипната ваксина има ефективност между 50 и 60% и спасява животи. Аз мисля, че задължителната ваксинация е правилна стъпка. Ако не се създадат условия – и материални, и социални, и психологически – да се проведе една глобална имунизация, няма да се справим с инфекцията", каза още Петрунов. 

Относно това дали да се въведе "зелен сертификат" за депутатите в Народното събрание, Петрунов е категорично "за" тази стъпка. "Това са хора като всички нас, трябва да отговарят на тези изисквания както и ние. Мен ме е срам, че там ходят без маски, а караме децата в училище да са с маски", каза той.