Болниците да получат 85% от средномесечната си заработка, обсъждат от Надзорния съвет на НЗОК

Болниците да получат 85% от средномесечната си заработка, обсъждат от Надзорния съвет на НЗОК

Болниците да получат 85% от средномесечната си заработка, обсъждат от Надзорния съвет на НЗОК

Лечебните заведения и договорните партньори от извънболничната и денталната помощ да получат 85 процента от средномесечната си заработка. Такова решение се обсъжда от Надзорния съвет на НЗОК, съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на второто четене на актуализацията на държавния бюджет. Този модел е съгласуван с Лекарския съюз и предстои след заседанието на НЗОК да бъде преподписан Националният рамков договор, уточни Горанов.

„Безспорно ограниченията, които се наложиха заради пандемията от короновирус, може да доведат до значително по-малка заработка през този период. Тази заработка няма да бъде отчетена при финансирането на лечебните заведения в периода на кризата. Механизмът, който се подготвя и в момента тече Надзорен съвет на НЗОК, ще предвижда за този период финансирането да се сведе до 85% от средномесечната заработка на тези лечебни заведения и на договорните партньори от извънболничната помощ и от денталната“, посочи финансовият министър.

Според правителството по този начин ще се гарантира функционирането на лечебните заведения и временно ще се дерогира принципът, на който обичайно в нормално положение функционират договорните партньори на НЗОК.

„Защо 85 процента, а не 100? Направена е преценка, че лимитирането на дейността би следвало да доведе и до някакъв елемент на спестяване от клиничните пътеки, заради обстоятелството, че всъщност не е извършвана реална медицинска дейност в тези лечебни заведения“, обясни Владислав Горанов.

От БСП изразиха притеснения от ограничителните мерки на Министерството на здравеопазването в дейността на лечебните заведения.

„Начинът на финансиране на медицинската дейност у нас е поставен под сериозен проблем“, посочи Георги Йорданов от левицата.

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че голяма част от мерките, които биха могли да залегнат в Националния план за действие по заетостта, са включени във функцията на фонд „Безработица“ с извънредната мярка, която е по-известна като субсидиране на част от възнагражденията на тези работодатели, които са с ограничени възможности в резултат на ограниченията, наложени от здравните власти от една страна, и на реалностите от друга страна.

Георги Гьоков от „БСП за България“ прогнозира, че в края на годината ще има 325-350 хиляди регистрирани безработни, т.е. ще има ръст на безработицата с 4%, а не както предполага правителството - с 2,2%. По думите му Министерството на финансите подхожда твърде оптимистично по въпроса. Според Гьоков увеличение със 100 млн. лева на средствата за Националния план за действие по заетостта ще има много по-голям ефект, отколкото всички други мерки в подкрепа. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ