Червилото - един символ на бунт сред младите в Северна Корея

Червилото - един символ на бунт сред младите в Северна Корея

Червилото - един символ на бунт сред младите в Северна Корея

Докато за много хора по света гримът е част от ежедневието, в Северна Корея той е начин за изразяване на несъгласие, който обаче може да коства много на местните. За актрисата Нара Канг цената е била да напусне страната, съобщава CNN.

От 2015 година тя живее в Южна Корея, където може свободно да носи смело червило, както и да стилизира косата и тоалета си така, както пожелае. „Немислимо е да ходиш с червено червило в Северна Корея. Червеното символизира капитализма и може би затова обществото не позволява да се носи“, споделя тя. Боядисаната коса, пръстените и гривните също са забранени.

Дали се спазват наложените правила, сред които носенето единствено на лек гланц и връзването на всяка дълга коса, следи т.нар. „гючалдае“, известна още като модна полиция, от която 22-годишната жена често се налагало да се крие. „Имаше патрул на всеки 10 метра, който следеше външния вид на пешеходците“, добавя още Канг. Наказанията включват глоби, обществено порицание и наказание. Така в Южна Корея Нара вижда възможност да избяга от ограниченията на родната си страна и да живее пълноценно. „За мен красотата е свобода. Сега имам контрол над своята собствена такава“, казва тя. А примера ѝ следват и все повече нейни връстници.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ