Девет души се изследват за коронавирус у нас

Девет души се изследват за коронавирус у нас

Девет души се изследват за коронавирус у нас

„Всички проби за наличие на коронавирус у нас са отрицателни. Тази нощ във ВМА са приети девет души - двама курсанти от университета във Велико Търново, които са били в Торино. Те ще останат под 14-дневна карантина. Прието е и семейство от София, което е имало близък контакт с болни от коронавируса италианци, които са гостували в продължение на два дни на българското семейство. Преди това са предупредили, че са болни. През нощта е приет и японски гражданин с грипоподобни симптоми и с много висока температура. Информацията бе изнесена на редовния сутрешен брифинг пред ВМА от ген. Венцислав Мутафчийски. Пробите на приетите тази нощ пациенти се очакват в късния следобед.

Той отрече слуховете, че в България вече има болен от коронавирус, но се крие от обществеността. И припомни, че ще се разшири кръгът на тестване на хората, тъй като същесвува риск да има заразени с коронавурс в България.

Според ген. Мутафчийски най-голяма опасност за здравната система у нас остава сезонният грип, който изтощава медицинските ресурси и в болниците, и в лабораториите.

„От грип „Б“ в момента боледуват основно децата от 5 до 14-годишна възраст. За София няма ниво на епидемична ситуация, но в някои общини на София област е обявена грипна епидемия“, обаясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.Тодор Кантарджиев. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ