България

Политика

|

Общество

|

До 10-15 април ще се изплатят средства на хотелиери, приели бежанци от Украйна

До 10-15 април ще се изплатят средства на хотелиери, приели бежанци от Украйна

До 10-15 април ще бъдат изплатени средствата на хотелиери, които са приели бежанци от Украйна. Това заяви в ефира на БНТ зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

"Тези средства ще бъдат отчетени чрез единната система за туристическа информация. Чрез нея точно може да се проследи кога са дошли украинските граждани и кога са си тръгнали някои от тях. От Министерството на туризма увериха, че няма да се изисква голям брой документи. Средствата за хотелиерите ще се изплащат месец за месец и първият период е от 24 февруари до 31 март, който следва да бъде отчетен по правилата от 1 до 5 април", добави Георгиева

Тя поясни, че на този етап сумата от 40 лв. не включва ДДС. Включва само туристически данък. На този етап опрощаване на туристическата такса не се обмисля.

"Единната туристическа система е свързана с плащането на туристическия данък и трудно може да се осъществи това опрощаване. Този данък отива в общините и това също подпомага в една или друга степен местната икономика", поясни зам.-министърът на туризма. 

Всички обекти, регистрирани в Националния туристически регистър, могат да участват в програмата за подпомагане на разселените заради войната граждани на Украйна. Към регистъра е създаден допълнителен списък за държавните, общинските и ведомствените база, в случай, че са необходими още повече места. 

"Критериите за настаняване са възможно най-добрата и ефективна организация, която започва още от граничния пункт, през който се влиза в страната", посочи Ирена Георгиева. 

Програмата е за 3 месеца, а за украинските граждани, които се включат в пазара на труда - за един месец, ако в рамките на този месец успеят да се устроят на работа. 

Засега средствата са от държавния бюджет, водят се разговори на европейско равнище за финансиране пребиваването на украинските граждани от фонд "Солидарност", поясни зам.-министъра на туризма.

"Средствата са за три месеца, разбира се, в зависимост от това как се развива ситуацията имаме готовнст, мислим и за повече - в рамките на година. Има разговори на европейско равнище за това пребиваването на тези украински граждани да бъде финансирано от фонд "Солидарност", но на този етап се разчита на средства от бюджета. Надявам се бързо да бъде постигнато такива споразумение на еворопейско равнище, така че този фонд да бъде задействан", каза Георгиева. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ