До 6 месеца пътуване и престой без виза във Великобритания след Нова година

До 6 месеца пътуване и престой без виза във Великобритания след Нова година

До 6 месеца пътуване и престой без виза във Великобритания след Нова година

От 1 януари 2021 г. българите ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца. В този период те ще могат да влизат многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. 

Онези, които възнамеряват да пребивават в страната за период, по-дълъг от 6 месеца, с цел работа, обучение или да се установят да живеят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за виза през правителствения сайт на Великобритания.  

Притежателите на биометрични паспорти, каквито са и българските паспорти, ще могат да попълват молбата за виза чрез смартфон приложение. Ако не успеят или не е възможно разчитането на паспорт, ще трябва да посетят Визов Център - Visa Application Centre. Одобрените кандидати ще получават защитен достъп до своя имиграционен статут вместо физически документ.

Освен дължимата такса за обработка на заявлението за виза, кандидатите за визи трябва да заплатят и такса за здравеопазване, което ще им осигури достъп до здравна помощ чрез Националната здравна служба.

Съгласно новите правила за влизане във Великобритания, от 1 октомври 2021 г. за гражданите на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Швейцария ще се изисква паспорт за пътуване до страната. Българите със статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще имат право да влизат на територията на Великобритания само с лична карта поне до 31 декември 2025 г. Националните лични карти ще могат да се използват от тях и след датата 31 декември 2025 г., ако картите отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация. 

Подробна информация за условията на влизане и престой във Великобритания след 1 януари 2021 г. можете да прочетете ТУК.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ