Добре дошли, в най-студеното село на Земята!

Студ с температури под минус 60 градуса скова едно от най-студените места на нашата планета, якутското село Оймякон. Няколко британски медии му посветиха материали едновременно. "Ако си мислите, че при нас е студено, само си помислете какво им е на жителите на Оймякон, където температурите паднаха под минус 60 градуса", отбелязва Metro.

"Около 500 души живеят в с. Оймякон и не позволяват на студа да попречи на обичайното им ежедневие", посочва и The Independent.

 "Добре дошли в най-студеното село на земята, където средната температура през януари е минус 50 градусов, а клепачите на неговите обитатели замръзват секунди след като излезеш на улицата”, разказва и Daily Mail. Изданието специално отбелязва, че новият електронен термометър в сибирското село наскоро се е повредил, тъй като температурите паднали под минус 62 градуса Целзий.

Според местните жители всъщност, термометърът просто е замръзнал в последната, измерена от него точка на студ, а реално температурата е била още по-ниска  - минус 67 градуса, което е с 1 градус по-ниско от рекорда, поставен през 1933 г.

"Списъкът с обичайните проблеми, с които се сблъскват жителите на Оймякон са замръзване на мастилото в химиалките, очила, които "залепват" от студ за лицето, щом излезеш навън, неработещи батерии. Казват, че местните по цял ден държат двигателите на колите си да работят, иначе няма да могат да ги запалят.

Британските издания обръщат внимание на няколко любителски кадъра в инстаграм и кратки клипове в YouTybe, сред които на местна жителка със заскрежени клепачи и kd замръзналия на минус 62 градуса обществен електронен термометър.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ