Франция намали максималната разрешена скорост по извънградските пътища

Франция намали максималната разрешена скорост по извънградските пътища

Франция намали максималната разрешена скорост по извънградските пътища

Френското правителство прие спорна мярка за намаляване на катастрофите. Кабинетът реши да намали максималната допустима скорост по второстепенните двупосочни пътища в страната от 90 километра в час на 80 километра в час, предаде Франс прес.

Според премиера Едуар Филип мярката може да спаси поне един човешки живот на ден. Допитване на агенция Харис от вчера показва, че 6 на 10 французи са против нея.

От 28-те страни членки на ЕС само в Швеция има по-строго ограничение на скоростта - 70 километра в час. Финландия разрешава скорост от 80 километра в час извън градовете. На другите места в съюза остава разрешението за 90 километра в час, дори за 100 километра в час.

Ограничението за скоростта по второстепенните пътища във Франция влиза в сила от 1 юли. То касае второстепенните двупосочни пътища, по средата на които няма разделители от сорта на бариера или земен насип.

От тази мярка ще са засегнати 400 000 километра пътища в страната. На 1 юли 2020 г. ще бъде направена оценка на мярката. Крайната десница Национален фронт я разкритикува и обяви петиция срещу нея. Партията каза, че ограничаването на скоростта ще засегне средната класа.

Друга мярка, обявена от премиера Едуар Филип, ще бъде временно отнемане на разрешителното за управление на превозно средство, ако шофьорите извършат пътно нарушение, докато са говорели или пишели съобщения по мобилните си телефони. През 2016 г. във всеки десети инцидент по пътищата е "бил замесен" мобилен телефон, уточни премиерът Филип.

В Европа забраната за използване мобилни устройства без хендс фрий по време на шофиране е широкоразпространена, но наказанията общо взето са ограничени до глоби, вариращи от под 50 евро в Ирландия до неколкостотин евро в Холандия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ