ГИТ: Не отивайте на работа в чужбина без писмено договорени условия за труд

ГИТ: Не отивайте на работа в чужбина без писмено договорени условия за труд

ГИТ: Не отивайте на работа в чужбина без писмено договорени условия за труд

Не се съгласявайте да заминете на работа в чужбина без да имате писмено, на разбираем за вас език, договорени условия за труд и настаняване, както и данни за местния работодател, при когото ще полагате труда. Това съветват от Инспекцията по труда по повод днешния Европейски ден за борба с трафика на хора и припомнят, че примамлива обява за работа извън страната ни може да бъде в основата на трафик с цел сексуална експлоатация.

Агенцията е партньор на кампанията „Не си играй със съдбата им“, насочена към превенция на трафика на хора, с фокус именно върху сексуалната експлоатация. За България тя се организира от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), с подкрепата на Европейската мултидисциплинарна платформа за борба с криминални заплахи (EMPACT). С видео, предупреждаващо за проблема https://youtu.be/baO4oGLTQcg , днес организаторите обявиха старта на втората част на кампанията „Не си играй със съдбата им“.

От Инспекцията по труда периодично публикува информация за правата и задълженията на търсещите и предлагащите заетост зад граница, както и какви документи са необходими на лицата преди заминаването, за да се защитят във възможно най-голяма степен правата им при възникнал проблем. 

Инспекцията по труда е основен партньор на Агенцията по заетостта в кампанията „Права през всички сезони“. Информация може да бъде открита в секцията „За работодатели и работещи“, в рубриките „Работа на български граждани в чужбина“ и „Посредническа дейност по наемане на работа“. Информация се публикува и във Фейсбук страницата на кампанията. 

 

Информация за условията на труд в държавите членки е публикувана и на сайта на Мрежата за сътрудничество между европейските служби за заетост, в рубриката „Условия на живот и труд“. Информация за кампанията се публикува и в специално създадена секция на Европейския орган по труда. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ