Хаосът в Каталуния в снимки

Хаосът в Каталуния в снимки

Хаосът в Каталуния в снимки

Денят за провеждане на референдум в Каталуния за отделяне на автомомната област от Испания, въпреки съпротивата на властите в Мадрид, се провежда до момента в хаос и със сблъсъци на сепаратистки настроени граждани с полицията в Барселона, предава Би Би Си. 

Полицаите, изпратени от правителството, опитват да възпрат хората да гласуват, след като испанските власти обявиха вота за незаконен. 

Испанската полиция нахлу в избирателната секция в Жирона, в която каталунският премиер Карлес Пучдемон щеше да гласува на референдума за независимост на Каталуния, съобщи Ройтерс. Това се случи минути преди пристигането на Пучдемон.

Полицията използва брадви, за да разбие прозорците на спортния център, чиято сграда е избрана за избирателна секция, и да отвори насила вратите.

Кадри от мястото показват полицаи с каски и щитове да претърсват центъра, очевидно търсейки урни, докато желаещи да гласуват пеят каталунския химн с вдигнати във въздуха юмруци. Пред сградата обаче избухнаха сблъсъци между протестиращи и органите на реда. Най-малко една жена пострада.

Въпреки всичко Пучдемон успя да гласува на друго място, съобщи Ройтерс.

Местните медии съобщават за униформени и около училища, използвани за избирателни секции, както и че в полицията е спряла интернета в секциите.

Мадрид изпрати около 10 000 полицаи в Каталуния за гласуването.

В регионалната столица Барселона свидетели твърдят, че полицията е изстреляла гумени патрони по време на протести в защита на референдума. 38 души са пострадали, повечето от тях леко, информират каталуснките служби за спешна помощ. 

Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон нарече случващото се "неоправдано насилие". 

Снимки от международните фотоизточници отразяват събитията на мястото. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ