Херсонската област в Украйна иска да стане част от Русия

Херсонската област в Украйна иска да стане част от Русия

Ръководството на окупираната от Русия Херсонска област в Украйна иска да се обърне към Владимир Путин с молба региона да премине под шапката на Москва, съобщава ТАСС.

„Референдумът, който се проведе абсолютно законно в Крим, не беше приет от международната общност, с цел да не се възприема Русия като пълноправен субект в тази общност“, каза заместник-началникът на регионалната военно-гражданска администрация (ВГА) в Херсон Кирил Стремусов.

Той добави, че ще бъде отправен указ-молба към руския президент, на основата на който Кремъл да включи областта в състава на Руската федерация.

„Ще има или няма да има такова обръщение (молба бел.р.) – това трябва да решат жителите на Херсонската област и така да определят своята съдба. Този въпрос трябва да бъде широко разгледан и оценен от юристи и прависти, тъй като съдбоносните решения трябва да имат законови основания, както беше случаят с Крим“, коментира по въпроса говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Той допълни, че не става въпрос за провеждането на референдум.

Стремусов подчерта, че „град Херсон е Русия“ и че на територията на региона няма да се създава Херсонска народна република.

По-рано беше съобщено, че Херсонска област има намерение да стане част от Русия. Кирил Стремусов отбелязва, че местните жители ще могат да получат руски паспорт и възможност за стабилно социално подпомагане и сигурност.

През април руските въоръжени сили формираха ВГА в контролираните градове в Херсонска област.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ