И Уди Алън в ъгъла на обвинения. Не за тормоз, а за женомразки мисли

И Уди Алън в ъгъла на обвинения. Не за тормоз, а за женомразки мисли

И Уди Алън в ъгъла на обвинения. Не за тормоз, а за женомразки мисли

И Уди Алън бе пометен от вълната „Уайнстийн“ – според репортер на „Вашингтон пост“ всички произведения на легендарния режисьор са белязани от страст към непълнолетни момичета и дълбока мизогиния.

Журналистът получил достъп до личния архив на 82-годишния режисьор, съхраняван от 1980 г. в университета в Принстън, разказва „Фигаро“. 56 кутии, пълни с „женомразки разсъждения и неприлични сънища“, обобщава репортерът, които твърди, че е първият читател на личния архив на Уди Алън.

След като прочел всички бележки и чернови, стигнал до извода, че Уди Алън никога не пише нов филм, а винаги повтаря един и същ: върховната цел на неговото изкуство лежи върху една единствена идея – похотлив мъж и неговите красиви завоевания.

За да осъди това, което нарича “остра и настойчива мизогиния към младите жени“, журналистът дава за пример използването на млади жени на възраст 17 – 21 г. за героини на филмите на режисьора. Темата за съблазняването между зрял мъж и младо момиче е вездесъща.

Статията припомня разказ от 1977 – „Епизодът с Кюгелмас“, който описва живота на 45-годишен мъж от Сити колидж в Ню Йорк, обсебен от ученичките си. В черновата на историята авторът написал „Това съм аз“.

Друга бележка на Алън гласяла: „От всички велики мъже, живели някога, най-много бих искал да съм Сократ. Не само защото е бил голям мислител, аз самият съм известен с няколко  разумни дълбоки идеи, въпреки че моята мисъл неизменно се върти около двете 18-годишни сервитьорки на коктейли и някои неща като белезници“.

Уди Алън имал и свое обяснение защо науката се проваля – „Вярно е, че е излекувала някои болести, открила е генетичния код и е изпратила хора на Луната. И все пак, когато един мъж на 80 г. е в стая с две сервитьорки на 18 г., нищо не се случва.“

Ровейки в архивите, които обхващат 57 г. от кариерата на великия режисьор, журналистът вади многобройни примери за твърденията, без да е ясно какво точно е имал предвид Уди Алън в бележките си. Статията осъжда не толкова актове на тормоз или насилие, колкото дълбоко женомразка идея, според автора. „Той живее, мисли и твори, както го правеше през 1970-те години, преди близо половин век“, пише той.

Близките на режисьора и цитираните в статията хора не са коментирали „откритията“ на журналиста, уточнява „Вашингтон пост“.

Авторът все пак не отхвърля вероятността бележките на режисьора да са пародия или провокация. Но без съмнение архивите ще бъдат използвани за обвинения срещу легендарния холивудски режисьор.

Уди Алън има 24 номинации за Оскар. Обвиняван е за педофилия от сина си Ронан Фароу (един от участниците в детронирането на Уайнстийн чрез разследването си за „Ню Йоркър“) и бившата си жена Миа Фароу заради дъщеря им Дилън Фароу, осиновена на 7 г.

Фароу напуска Уди Алън и съобщава, че той има връзка с другата й дъщеря, осиновена с композитора Андре Превин – Сун И Превин. Когато предполагаемата им връзка започва, тя била малолетна и 35 години по-млада. Сун И и Уди Алън живеят заедно и до момента.

Междувременно 82-годишният режисьор приключва нов филм, „Дъждовен ден в Ню Йорк“, любовен триъгълник в университета с актрисите Ел Фанинг и Селена Гомес, чиято възраст е 19 и 25 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ