България

Политика

|

Общество

|

Икономиката в сянка – най-бързият начин за изкарване на пари за над 65% от българите

Икономиката в сянка – най-бързият начин за изкарване на пари за над 65% от българите

За мнозинството от българите сенчестата икономика не е нещо осъдително, а по-скоро достъпна алтернатива за лесно припечелване, показват данни от ново изследване, представено днес от екип на БАН. Над 1000 души над 15-годишна възраст са били анкетирани по научноизследователския проект "Икономиката в сянка - осъзнавано и добре замаскирано нарушаване на законодателството и социалните норми."

Общо 65,2 процента от участвалите в изследването смята, че икономиката в сянка е най-бързият начин да се изкарат повече пари. Само 36 процента от анкетираните споделят, че сенчестата икономика е тежко морално престъпление, сочат данните от проучването

56,9 на сто от анкетираните заявяват, че за нищо на света не биха погазили закон, дори и да са наясно, че от това могат да имат материална полза, съобщи проф. Емилия Ченгелова от екипа от Института за изследване на обществата и знанието в БАН, извършил проучването. 65 на сто от участвалите в изследването казват, че всички закони трябва да се спазват. Само 31,9 процента обаче вярват, че повечето закони са добре написани и са напълно приложими за реалния живот. Като цяло може да се обобщи, че българинът става все по-критичен към качеството на законодателството, коментира проф. Ченгелова.
Колкото по-висока е образователната степен на българите, толкова в по-голяма степен те са склонни да спазват законодателството, установява още изследването. Хората с по-ниско образование много повече са критично настроени и си позволяват да не спазват законодателството. Младите хора - особено тези до 25 години, са най-критично настроени към законодателството и в най-малка степен са склонни да го спазват, обясни проф. Емилия Ченгелова.

Но, всички тези нюанси не се отразяват в особена степен на голямата картина, която показва, че 81% от българите са фиксирани към преследване на материалното и на лични материални изгоди, и не се интересуват от идеални и висши цели, обобщиха изследователите.


Най-често разпространената сива практика у нас е работещи на трудов договор да се съгласяват бъдат наети на по-ниска заплата и да бъдат осигурявани на по-ниска сума,  като в замяна получават "на ръка допълнително необлагаеми пари", заяви проф. Емилия Ченгелова. Вече има тенденция работата, изцяло без договори да намалява, но при 30-40 процента от работодателите е разпространена практиката да дават пари на ръка на своите работници, извън трудовите им договори, посочи още тя.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ