България

Политика

|

Общество

|

"Инса ойл" праща сигнал до еврокомисаря по енергетиката

"Инса ойл" праща сигнал до еврокомисаря по енергетиката

"Инса ойл" подготвя сигнал до европейския комисар по енергетика Кадри Симсон, който ще бъде изпратен до няколко дни. В него ще бъде изложена цялата фактология относно опитите за намеса на държавата в конкурентен пазар, обиди към конкретни фирми чрез изказвания на министри от правителството, както и липсата на адекватни действия от страна на държавни органи при подадени сигнали за нарушения на конкуренцията на пазара на горива, посочват от компанията в своя позиция, изпратена до медиите. 

"В настоящия момент този сектор е изключително чувствителен и се влияе от всяка новина, свързана с участниците в него. Недопустимо е по време на криза, когато цяла Европа дискутира мерки, които да облекчат ударите от инфлацията и повишаващите цени на горивата, в България да се занимаваме с нападки върху частни петролни компании и фаворизиране на фирми с господстващо положение на пазара", допълват от "Инса ойл". 

Припомняме, че заради сигнал на "Инса ойл" се води досъдебно производство срещу вицепремиера Асен Василев. По-рано той посочи фирмата като един от причинителите на истерията по бензиностанциите в началото на март. А в интервю пред Нова телевизия в неделя вицепремиерът Асен Василев заяви, че собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов по-рано му се е оплакал от натиск от страна на Бойко Борисов и на Делян Пеевски.  

По повод това интервю "Инса ойл" уточнява, че нито в миналото нито сега ще позволи да бъде оказван натиск върху фирмата, както от политически фигури така и от държавни институции. "Представители на компанията няма да коментират никакви факти от подадения на 15 март 2022 г. сигнал, тъй като не желаем да пречим на проверката извършвана от компетентните органи в държавата", посочват от компанията. 

Нещо повече, от петролната компания настояват атаките за уронване на престижа ѝ да престанат. "Като човек от бизнеса, който в момента заема висш държавен пост, министър Василев знае, че доброто име и репутацията на дадена компания са от изключителна важност. Настояваме атаките за уронване престижа на "Инса ойл" да престанат. Подобно поведение от представител на изпълнителната власт очевидно цели извличане на политически дивиденти и отвличане на вниманието от назрели икономически проблеми. От друга страна, действията му представляват недопустим опит за легитимация на засилващия се административен натиск от държавната администрация спрямо "Инса ойл" , която е една от водещите петролни компании в България", пише още в позицията на компанията. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ