J&J осъдена да плати 110 млн. долара на болна от рак американка

J&J осъдена да плати 110 млн. долара на болна от рак американка

J&J осъдена да плати 110 млн. долара на болна от рак американка

Съдът в Мисури задължи компанията Johnson & Johnson да изплати над 110 млн. долара на жена от щата Вирджиния, съобщава информационните агенции.

Жената обвини компанията, че е заболяла от рак на яйчниците, след като няколко десетилетия използвала нейни хигиенни продукти на основата на талк, предава Ройтерс.

Доставчикът на талк за Johnson & Johnson била компанията Imerys Talc America, дъщерна структура на парижката Imerys SA, допълва агенция Блумбърг. Доставчикът е осъден да плати 100 000 долара обезщетение на жената.

Заболяването на 62-годишната Лоис Слъмп е било диагностицирано през 2012 г. По данни на Блумбърг болестта засегнала и черният й дроб. Жената казва, че 40 г. използва бебешката пудра на компанията, както и серия продукти за къпане.

Според Слъмп продуктите на Johnson & Johnson съдържат азбест. Тя не успя да присъства в съдебната зала заради заболяването.

Адвокатът на производителите отхвърли всички обвинения.

Срещу компанията са подадени около 2,4 хил. подобни иска, отбелязва Ройтерс. Тя е обвинявана, че не е предупреждавала клиентите си, че продуктите на основата на талк могат да предизвикат рак. Освен това на практика игнорирала изследванията, които свързват детската пудра и козметиката с талк с развитието на рак на яйчниците, допълва Блумбърг. Компанията отрича връзка между продуктите й и заболяването.

Миналата година по подобни искове Johnson & Johnson също трябваше да плати десетки милиони долара обезщетения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ