Какво време да очакваме през пролетта и лятото? Как да се справим със смяната на сезоните?

Какво време да очакваме през пролетта и лятото? Как да се справим със смяната на сезоните?

Какво време да очакваме през пролетта и лятото? Как да се справим със смяната на сезоните?

Очакваме нормална, типична пролет. Това съобщи климатологът проф. Георги Рачев в ефира на „Събуди се” по Нова телевизия.

„С температурите нямаме проблем. Февруари беше малко по-топъл. Март засега върви убийствено топъл – от 3 до 4 градуса над нормата са средните температури. С това леко захлаждане, или по-скоро влизане в нормите в края на месеца, ние ще си останем с много топъл март. Очаква се същото за април и май. През април и май не се очаква количество на валежите над нормата. Лятото няма да е по-дъждовно от обичайното”, каза още климатологът.

„В Западна България ще вали с 20% повече през лятото, но на морето не се очакват по-голямо количество валежи. В планините ще има повече дъжд, докато в равнините той ще бъде в нормата”, каза проф. Рачев.

Как се отразява смяната на сезона и преминаването към по-топлото време на хората? Председателят на Общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов съобщи, че с настъпването на пролетта неговите пациенти по-често се оплакват от боли в ставите.

„Съветвам всички да избягват твърде ранните култури, които са оранжерийни, да се използват сезонните, да не се прекалява с ранните плодове и зеленчуци. Причината е, че обработката им не е достатъчно качествена и се получават чревни проблеми”, каза той.

Лекарят съветва да се ядат повече пресни плодове и зеленчуци като ряпа и моркови и да се избягват ранните плодове – ягоди, грозде.

Диетологът д-р Мария Русинова препоръча прием на плодове и зеленчуци, но като междинна закуска в 10 и 16 часа.

„Могат да се използват за сутрешна закуска, ако им добавим ядки и семена. В този сезон трябва да намалим тестените храни, обработените храни, въглехидратите и захарите”, съветва тя.

Председателят на Сдружението на нутриционистите в България Яна Данаилова смята, че храната трябва да бъде с минимална обработка, свежа и сезонна.

„През пролетния сезон чувстваме лек дискомфорт, който се дължи на липсата на витамини и и минерали от дългата зима, от липсата а слънчева светлина”, поясни специалистът.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ