Корнелия Нинова завежда дела за „Цанков камък”

Корнелия Нинова завежда дела за „Цанков камък”

Корнелия Нинова завежда дела за „Цанков камък”

Лидерът на БСП Корнелия Нинова сигнализира австрийските правителство и прокуратура за „Цанков камък” и завежда дела срещу всички, обвързали името й с проекта, съобщиха от пресцентъра на партията.

„В последните дни министър-председателят Борисов и депутати от ГЕРБ, в опити да заглушат корупционни скандали в управлението на суджука, твърдят, че проектът „Цанков камък” е стартирал, докато съм била зам.-министър, и че съм обвързана с него. И двете са лъжа”, заявява в позиция Нинова.

Тя посочва, че проектът е стартирал в правителството на Симеон Сакскобургготски през 2001 г. и няма никакво отношение към него, дори и като зам.-министър в друго правителство от 2005 до 2007 г.

Нинова посочва, че личните нападки към нея нямат никакво значение, но заради онези 1 милион българи, подкрепили БСП на изборите, и заради истината предприема съответни действия.

„Депозирам до главния прокурор писмо, в което питам - при извършените разследвания от страна на прокуратурата в предишни години и в направените експертизи, разпити на свидетели и проверка на документи, фигурира ли по какъвто и да е повод и в каквото и да е качество моето име”, се казва в позицията.

„Завеждам дела на всички, които в последните дни обвързваха името ми с този проект и правеха внушения, че съм корумпирана - така, както на 23.05.2017 г. заведох дело на лицето Бойко Методиев Борисов за твърдението му, че съм била член на СДС, и за това, че ме нарече „г-жа Лъжа”. Както той, така и всички, които сега ме обвързват с проекта „Цанков камък”, ще отговарят в съда, където ще трябва да доказват несъществуващи факти”, заявява още Нинова.

Лидерът на БСП изпраща и писмо до посланика на Австрия в България, като го моли той да информира австрийското правителство и австрийската прокуратура за това, че българският премиер Борисов определя проекта „Цанков камък” като корупционен.

„По този начин той въвлича държавата Австрия в корупционен скандал”, коментира Нинова.

Лидерът на БСП отбелязва, че този проект е в изпълнение на договор между България и Австрия, която участва във финансирането. През 2004 г. е сключено споразумение с Verbundplan GmbH за изготвяне на работен проект и упражняване на авторски надзор по време на строителството. Самото строителство е изпълнено от консорциум от 3 австрийски фирми -Аlpine, Vatech hydro и Verbundplan, се казва в позицията.

„Моля австрийската страна да провери твърдението на българския министър-председател и да се произнесе - участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои български политици”, посочва Нинова и настоява за пълната истина по този проект.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ