Кой е пастор Майкъл Къри?

В пищната сватба на британския кралски двор с участието на американска булка от смесен, афроамерикански произход, не беше много значително американското присъствие, но имаше такова и то се прояви особено силно в лицето на пастор Майкъл Къри от САЩ. 

Ако е имало неочаквана звезда по време на сватбата в присъствието на кралица Елизабет Втора, то това бе той, също както преди години на сватбата на Кейт и принц Уилям в изненадваща звезда се превърна сестрата на Кейт Пипа Мидълтън, посочват потребители на социалните мрежи.

В тихата и консервативна обстановка на параклис "Сейнт Джордж" пастор Къри произнесе емоционална реч на висок глас, посветена на любовта и на огъня, която накара булката да се засмее и вероятно да се почувства повече у дома си. 

Пастор Къри е от Чикаго, духовен служител от 1978 г. Той говори за любовта, цитирайки Мартин Лутър Кинг-младши. "Има сила в любовта, не я подценявайте!", каза той. 

Речта му е сочена за значително отклонение от традициите на британските сватби.

Къри е първият тъмнокож председателстващ на Епископалната църква в САЩ, която също като Англиканската църква е част от Англиканското съобщество. 

В речта си той говори за проблемите на социалната справедливост от миналото, включително за правата на хомосексуалните хора днес и сексуалните злоупотреби. Отправи исторически препратки, адресирайки словото си до публиката за начало с "Братя и сестри!". 

"Когато любовта е пътят, ще позволим на справедловостта да потече като могъщ поток и праватата ще бъде като безспирно течащ ручей!", каза той, цитирайки Библията. "Когато любовта е пътят, бедността ще стане история! Когато любовта е пътят, Земята ще бъде храм!", посочи пасторът и продължи да говори, свързвайки словото си с афро-американската песен "Down by the Riverside", която е била пята от роби. 

"Трябва да открием силата на любовта, прераждащата сила на любовта. По този начин ще можем да направим от стария, един нов свят. А това може да го стори единствено любовта!", обърна се той към присъстващите на брачната церемония: "Двама влюбени ни събраха всички тук!".

На първия ред седяха кралицата Елизабет Втора и майката на булката, Дория Рагланд, единствения член на семейството на младоженката. Рагланд е потомка на роби от памучните плантации в Южна Джорджия.

Американската Епископална църква е една от двете англикански църкви в света, които позволяват гей браковете в църква - другата е Шотландската епископална църква, информира BBC News. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ