България

Политика

|

Общество

|

Къпането в Дунав край Видин - строго забранено до края на лятото

Къпането в Дунав край Видин - строго забранено до края на лятото

Забрана за къпане в река Дунав по цялото поречие на територията на област Видин издаде областната администрация. Тя ще важи до края на летния сезон.  Заповедтта е издадена заради установено опасно замърсяване на водата, предаде Нова телевизия. В началото на май са били взети проби от повърхностните води на река Дунав до крепостта "Баба Вида". Направеното лабораторно замерване показало силно замърсяване, казва д-р Гергана Джамбова от Регионална здравна инспекция – Видин.

По думите й качеството на водата на река Дунав може да бъде определено като „лошо”. Именно по тази причина са издадени заповеди от кметовете на общини, които са разположени по поречието на река Дунав, а също така и от областният управител на Област Видин Албена Георгиева за тотална забрана на къпането по река Дунав, каза тя.

Целта на забраната е да се предпази здравето на хората. "При газене или къпане във водата микроорганизми могат да попаднат в тялото и да доведат до инфекции. Най-често, при малки деца, при поглъщане се получават инфекции на стомашния тракт", поясни д-р Гергана Джамбова.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ