Макрон поиска закон срещу фалшивите новини

Макрон поиска закон срещу фалшивите новини

Макрон поиска закон срещу фалшивите новини

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че започва битка с фалшивите новини в социалните мрежи в предизборния период, съобщи „Фигаро“.

В пожеланията си към медиите в началото на годината Макрон заяви, че ще представи закон за борба с разпространението на дезинформация в интернет, за да предпази демократичния начин на живот от фалшивите новини.

Основната мишена са социалните мрежи, където дезинформацията струва само няколко десетки хиляди евро и може да бъде разпространявана напълно анонимно, подчерта президентът.

Интернет платформите ще бъдат задължени да засилят прозрачността върху цялото платено съдържание, за да стане публична самоличността на рекламодателите и на тези, които ги контролират, а така ще намалеят и сумите, плащани за фейк съдържание.

По време на предизборната кампания в САЩ през 2016 г. хиляди съобщения, публикувани във Facebook, са били платени от руски сметки. Поръчителите са се възползвали от възможността да пускат спонсорирани съобщения по чувствителни теми като имиграцията и полицейското насилие, за да поляризират избирателите. Срещу едва няколко стотин долара фалшивото съдържание е атакувало американските потребители на Facebook, отчитайки социологическия им профил или политическите възгледи.

Най-блестящите умове на Силиконовата долина бяха заблудени от Русия, която успя да превърне тези платформи в оръжие за отслабване на нашата демокрация, коментира след американските избори демократката от Конгреса Джаки Спайър.

Макрон заяви, че в случаите на фалшиви новини, ще може да бъде сезиран съдия и съдържанието да бъде премахнато, да се блокира акаунта на разпространителя, да се блокира достъпът до сайта. Според президента трябва да се увеличат правомощията на френския съвет за аудиовизия, за да може да се бори срещу опитите за дестабилизация, контролирани от чуждестранни служби. Това може да значи спиране или отмяна на споразуменията им с френския медиен регулатор – почти директно послание към руската мрежи RT във Франция, която от в края на миналата година се разпространява чрез телекомите и в интернет.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ