MeToo и в Китай: Тенисистка обвини в насилие висш партиен лидер

MeToo и в Китай: Тенисистка обвини в насилие висш партиен лидер

Експлозивно обвинение на китайска тенис звезда срещу бивш държавен лидер беше заглушено от пълна цензура след опитите на властите да заличат всяко споменаване на политическия скандал, отекнало в китайския интернет, пише CNN.

35-годишната Пън Шуай, бивша шампионка при девойките от Уимбълдън и от Откритото първенство на Франция, обвини пенсионирания вицепремиер Джан Гаоли в сексуално насилие в серия публикации в нейния, вече изтрит пост в официалния ѝ акаунт в китайската социална мрежа Weibo.

В публикацията Пън твърди за периодични връзки в интервал от най-малко 10 години. По думите ѝ тя отворила сърцето си за Джан, който сега е на 75 години.

„Защо трябваше да се върнеш при мен, да ме заведеш в дома си, за да ме принудиш да правя секс с теб… Не можех да опиша колко отвратена бях и колко пъти се питах дали все още съм човек. Чувствам се като ходещ труп“, пише спортистката.

В Китай движението #MeToo тепърва прохожда и е насочено към учени, служители на НПО-та и известни личност. Но това е първият път, в който е засегнат човек от най-високите етажи на Комунистическата партия.

Взаимоотношенията между Пън и Джан се заформят преди повече от десетилетие, когато той все още е лидер на Комунистическата партия в град Тиендзин. Прекъсват контакт, когато той е повишен до член на Постоянната комисия на Политбюро в Пекин. До сексуално насилие се стигнало след повторна среща години по-късно. „Ще кажа истината за нас“, пише Пън в поста. По думите ѝ обаче няма никакви доказателства за твърденията си, а Джан винаги е бил притеснен, че тя може да записва срещите им.

„Трябва да осъзнаем колко забележително е Пън Шуай да избере да говори открито. Малко хора биха имали смелостта да направят това“, смята Лв Пин, китайска феминистка, която в момента живее в Ню Йорк.

В допълнение към политическата чувствителност скандалът избухва дни преди решаващата среща на партийните елити в Пекин, по време на която се очаква Си Дзинпин да си проправи пътя към трети президентски мандат.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ