МЗ: 9-годишният Байрям Али ще получи животоспасяващо лечение в България

МЗ: 9-годишният Байрям Али ще получи животоспасяващо лечение в България

МЗ: 9-годишният Байрям Али ще получи животоспасяващо лечение в България

9-годишният Байрям Али от с.Тъжа ще получи животоспасяващо лечение бързо и в съответствие със законовите процедури, информира съобщение на Министерството на здравеопазването (МЗ). По-рано стана ясно, че болното дете е получило отказ за лечение в чужбина при насрочена операция. 

Министерството на здравеопазването е разпоредило свикване на разширен консилиум от специалисти, заради нуждата от спешна трансплантация на бъбрек на детето, съобщават негови представители

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев е разговарял вчера с близките на 9-годишния Байрям, който страда от тежка бъбречна недостатъчност и му предстои трансплантация.

„Ще направим всичко необходимо детето да получи животоспасяващо лечение. Допитваме се до водещите български трансплантолози, които имат доказан опит и са готови да оперират Байрям“, каза д-р Кундурджиев. Медицинската практика на заместник-министъра е в областта на нефрологията и кардиологията.

На 23 ноември 2016 г., по предложение на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, директорът на Фонда проф. Владимир Пилософ издава заповед за подпомагане на лечението на 9-годишния Байрям в Университетската клиника Тюбинген, Германия. От МЗ посочват, че предложението на Обществения съвет на Фонда не е било придружено от съответните експертни становища, а решението за лечение в чужбина "се основава единствено на мнението на д-р Димитър Русинов, който не е трансплантолог". Съгласно законовите разпоредби, министерството има право да изпрати пациент за лечение в чужбина само след експертната преценка на специалисти-трансплантолози и на националния консултант.

„България разполага със специалисти с голям опит в трансплантациите. От 50 години у нас се правят успешни присаждания на органи. Не бива да се отнасяме с недоверие към възможностите на родните трансплантолози, нито към базата, с която разполагат“, смята д-р Атанас Кундурджиев. Само в Александровска болница за последните години са направени над 300 трансплантации, сред които и на деца, отбелязват от МЗ.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ