България

Политика

|

Общество

|

Над 800 кандидат-студенти избраха една от две изтеглени теми на изпита по история в СУ

Над 800 кандидат-студенти избраха една от две изтеглени теми на изпита по история в СУ

В 9 ч. в 65-та аудитория в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" започна изпитът по история на България, съобщиха от Алма матер.

Кандидат-студент изтегли вариант № 1 на теста. Двете теми, от които ще избират явилите се на изпита са "Софроний Врачански – книжовна и политическа дейност" и "Българската държава според Санстефанския договор, Берлинския договор и Търновската конституция".

Кандидатите, подали заявление за явяване на изпита, са 804. Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова приветства бъдещите студенти и изрази надежда да работят спокойно и уверено, защото прочетеното, премисленото и наученото ще им помогнат в днешния ден да работят така, че да получат отлични резултати и да станат студенти на Софийския университет в избраната от тях специалност.

С успешно положен изпит по история на България зрелостниците може да кандидатстват за „Философия“; „Социология“; „Политология“; „Публична администрация“; „Културология“; „Библиотечно-информационни науки“; „Публични информационни системи“; „История“; „Археология“; „Етнология и културна антропология“; „История и география“; „Архивистика и документалистика“; „История и геополитика на Балканите“; „История и философия“; „Хебраистика“; „Педагогика“; „Социални дейности“; „Неформално образование“; „Предучилищна и начална училищна педагогика“; „Социална педагогика“; „Специална педагогика“; „Логопедия“; „Физическо възпитание и спорт“.

С изпит по история на България и изпит по български език и литература бъдещите студенти могат да запишат специалност „Право“, а с изпит по история на България и изпит по английски, немски, френски, испански, италиански или руски език – специалностите „Международни отношения“ и „Регионално развитие и политика“.

С успешно издържани изпити по история на България и изпит по английски, немски, френски, испански език те могат да запишат специалност „Европеистика“.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ