Гинес обяви японец за най-възрастния мъж в света

Гинес обяви японец за най-възрастния мъж в света

Гинес обяви японец за най-възрастния мъж в света

Книгата на рекордите на Гинес обяви Хокайдо Масадзо Нонака за най-възрастния мъж на планетата, обяви Книгата на рекордите на Гинес. Той е на удивителните 112 години и 259 дни, родом от северния японски остров Хокайдо. 

Преди него рекордът за дълголетие принадлежеше на 113-годишния Франсиско Оливера от Испания, който се спомина през месец февруари тази година.

Масадзо Нонака е роден на 25 юли 1905 г. - година преди братята Райт да празнуват първия полет със самолет и само месеци преди Айнщайн да публикува своята теория за относителността. Нонака получи своя сертификат от „Книгата за рекорди на Гинес“ днес в дома си в Ашоро и празнува с голямото си семейство с голяма торта, украсена с плодове.

"Ние сме много щастливи да обявим, че имаме нов рекордьор. Успехът на г-н Нонаък е забележителен - той може да ни научи на един важен урок за стойността на живота и докъде се простират границите на човешката дълголетие", коментира Крейг Глендей, главен редактор на "Гинес".

Рекордът за най-възрастния човек, живял някога, принадлежи на Жана Луиз Калмент от Франция, която живяла безпрецедентните 122 години и 164 дни, от 1875-1997 г.

Хокайдо Нонака живее заедно със своите внуци в подножието на планината Меакан в северната част на о-в Хокайдо. Неговите потомци управляват малък хотел край горещи термални извори, наречен "Нонака онсан".

Той доверява, че просто живее в собствения си ритъм и не изневерява на привичките си. Обича сладките неща, особено пастите, чете вестници и често се къпе в топлите минерални извори.

Интересното за рекорда на Нонака е, че той е едва 31-ви в историческия световен списък на дълголетниците. Всички позиции преди него се заемат от жени. Най-възрастната дама на света също е японка - това е 117-годишната Наби Таджима. Тя е и най-възрастният жител на нашата планета.

Хокайдо е от многодетно семейство - имал е 7 братя и една сестра, които са живели наблизо в Ашоро. Неговото голямо семейство се разраства дори повече, когато той се жени през 1931 г. за съпругата си Хацуно, от която има 5 деца. 

Днес прекарва старините си като гледа телевизия - обича сумо, и винаги чете вестниците. Приятно му е да прекарва време със семейството си в хотела и с техните две котки, които много обича. 

Въпреки че смята, че дълголетието му се дължи на това, че се е къпал много в горещите извори и е ял сладко и пасти, дъщеря му казва, че по нейно мнение е поради друга причина - по-скоро, защото живее живота си по начин, който не му доставя никакъв стрес. 

"Ако не иска нещо, ще се увери всички да разберат!", разказва тя. 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ